Durerea de calcaie poate sa apara fie ca o consecinta a suprasolicitarii osului calcaiului, fie ca urmare a accidentarii acestuia. Durerea poate fi usoara, moderata ori severa, in functie de cauzele sale.
Fasceita plantara – este cea mai frecventa cauza a durerilor de calcaie si apare atunci cand presiunea pusa pe picioare afecteaza ligamentul fasciei plantare (n.r. ligamentul care face legatura dintre calcai si degete), determinand inflamarea acestuia. In consecinta apar dureri, mai ales dupa perioade lungi de repaus, potrivit doc.ro.
CITEȘTE ȘI: Ai mâncărimi la picioare când e frig? Şase soluţii ca să scapi de această problemă
Tendinita Achileana – aceasta conditie este asociata cu degradarea progresiva a tendonului cu Ahile, care se fisureaza usor de-a lungul timpului, devenind din ce in ce mai slab. Astfel, apar durerile care se resimt la nivelul calcaiului.
Bursita – bursita este inflamarea bursei (n.r. sac plin cu lichid, de dimensiuni reduse, care protejeaza zonele in care tendoanele, pielea ori musculatura interactioneaza cu oasele). Daca bursa de la nivelul calcaiului se inflameaza, apar durerea, rigiditatea si alte simptome neplacute in aceasta zona.
Sindromul de tunel tarsian – compresia nervului din spatele piciorului, adica a nervului tibial, este cea care cauzeaza sindromul de tunel tarsian. Acest sindrom se poate manifesta (si) prin durere in zona calcaiului.
Fractura de oboseala (de stres) – presiunea marita pusa pentru o perioada indelunagata asupra calcaiului poate cauza fracturi la nivelul labei piciorului, inclusiv in zona calcaiului. Aceasta problema este des intalnita la sportivii care isi suprasolicita picioarele in timpul antrenamentelor.
Acestea sunt doar cateva dintre cauzele durerilor de calcai – daca ai de-a face cu asemenea dureri, apeleaza la un medic podiatru sau macar discuta cu medicul de familie, care te va sfatui cu privire la ce ai de facut.
In general, aceste dureri trec de la sine in cateva zile ori se amelioreaza cu remedii la indemana. Insa exista si situatii in care e indicat sa apelezi la specialist cat mai curand:
In urma anamnezei si a examinarii fizice, medicul va putea stabili, in general, cauza durerii de calcai. Exista insa si situatii in care medicul are nevoie de analize de sange sau de alte teste suplimentare precum cele imagistice (CT si RMN).
CITEȘTE ȘI: Oamenii de știință dezvăluie adevăratul motiv: De ce e bine să dormi cu șosetele în picioare
In urma stabilirii diagnosticului, medicul va alege tratamentul cel mai potrivit.
Tratamentul ales depinde de cauza durerii. Repausul este recomandat daca durerea este greu de suportat, daca piciorul se inflameaza ori daca apar vanatai. Se recomanda, indiferent de intensitatea durerii, oprirea activitatilor precum joggingul sau plimbarile lungi.
Compresele cu gheata, mentinute timp de 20 de minute, pot combate inflamatia si pot ameliora durerea de calcai.
Bandajarea calcaiului se recomanda numai in anumite situatii – in caz de fasceita plantara, de pilda, medicii recomanda aceasta metoda pentru ameliorarea durerii prin reducerea presiunii puse pe calcai.
Fizioterapia si kinetoterapia pot fi folosite, de asemenea, pentru ameliorarea durerilor de calcai, dar si pentru prevenirea reaparitiei acestor dureri.
In cazul unor afectiuni, medicul podiatru poate recomanda anumite incaltari ori purtarea unor branturi speciale pentru protejarea calcaiului si reducerea durerii.
In ceea ce priveste tratamentul medicamentos, antiinflamatoarele nesteroidiene sunt cele mai folosite medicamente pentru calmarea durerilor de calcai. In cazul durerilor mai severe, pot fi folosite si medicamentele din clasa opioidelor, insa numai pe perioade limitate de timp.
Interventia chirurgicala va fi necesara numai in caz de ruptura a tendonului lui Ahile ori daca alte metode de tratament au dat gres si durerea afecteaza serios calitatea vietii pacientului.
CITEȘTE ȘI: Spălarea picioarelor în oţet de mere: De ce TREBUIE să o faci o dată pe săptămână
Durerile de calcaie pot fi prevenite prin reducerea presiunii puse pe talpi. In acest sens, se recomanda: